Amorsarea arcului cu camp de inalta frecventa ( HF ).
Dispozitive de ARC FORCE si HOT START.
Posibilitate de utilizare in 2 sau 4 timpi.
Control automat al parametrilor la pornire.
Sudeaza cu toate tipurile de electrozi inveliti: rutilici, bazici, inox.
Fiabile si robuste, usor de intretinut.
Reglaj continuu al curentului de sudura.
Protectie termica cu termostat
WIG (TIG) = wolfram inert gaz (tungsten inert gaz)
Principiul procedeului WIG consta in formarea unui arc electric intre un electrod nefuzibil din wolfram si metalul de sudat. Arcul electric, electrodul de wolfram si baia de metal topit sunt protejate de un gaz inert.
Pentru realizarea cusaturii, in spatiul arcului se introduce din lateral manual sau mecanizat, metal de adaos sub forma de sarma. La sudurile pe muchie si cu margini rasfrante, procedeul se aplica fara material de adaos.
AVANTAJE sI DEZAVANTAJE SUDURA TIG
Avantaje:
– se sudeaza orice metal sau aliaj, obtinandu-se cusaturi cu grad ridicat de puritate
– arcul si baia de sudura sunt vizibile si astfel sudorul poate controla procesul
– nu se produc stropiri si nici improscari de metal
– se poate suda in orice pozitie
– nu rezulta zgura, deci nu exista posibilitatea introducerii de incluziuni nemetalice in cusatura
– datorita gazului inert nu se produc modificari chimice in metalele si aliajele sudate
– se realizeaza suduri de mare finete incepand de la grosimi ale tablelor de 0, 3mm
Dezavantaje:
– este un procedeu manual si ca urmare calitatea sudurii depinde mult de indemanarea sudorului pentru realizarea miscarilor pistolet sarma si dozarii materialului de adaos in raport cu forma imbinarii
– viteze mici de sudare care duc la o productivitate scazuta
– la materialele cu grosimi mai mari de 6mm, se foloseste numai pentru realizarea stratului de radacina urmand ca celelalte straturi sa fie depuse printr-un procedeu mai productiv.
MATERIALE FOLOSITE LA SUDARE
a. materialul de adaos – se alege in functie de compozitia chimica si caracteristicile mecanice ale metalului de baza. La sudarea otelurilor inalt aliate sau aliaje speciale, materialul de adaos se livreaza odata cu materialul de baza sau pentru sudare se decupeaza fasii din acesta.
b. Electrozii de wolfram se fabrica sub forma de vergele cu diametrul de 1÷8mm si lungimea de 175mm.
Pentru realizarea unor suduri de buna calitate, in functie de natura curentului de sudare, capatul electrodului va avea forma:
– ascutita la sudarea in curent continuu;
– rotunjita la sudarea in curent alternativ;
c. Gazele de protectie cele mai utilizate gaze la sudarea WIG sunt argonul si heliul.
Gazele de protectie se transporta si se stocheaza de obicei in faza gazoasa in butelii sub presiune.
Se recomanda a se evita golirea completa a buteliilor, pentru a se evita patrunderea aerului in interior, fapt ce poate provoca degradarea gazului la umplerea urmatoare.
TIPUL CURENTULUI DE SUDARE
Arcul electric poate fi alimentat in curent continuu pentru sudarea otelurilor sau curent alternativ pentru sudarea aluminiului si aliajelor usoare. Se recomanda folosirea polaritatii directe (polul “ – “ la electrod) deoarece se asigura o patrundere mai buna, latimea sudurii fiind mai mica datorita concentrarii mari de caldura. Nu se recomanda folosirea polaritatii inverse (polul “+”l a electrod), deoarece cantitatea de caldura in pata anodica care se formeaza la electrod este mare conducand la deteriorarea rapida a acestuia. Daca insa este necesar acest lucru se limiteaza intensitatea curentului de sudare la valori mai mici sau se mareste diametrul electrodului de wolfram. Patrunderea in cazul sudarii cu polaritate inversa este mica, latimea sudurii fiind prea mare.
La sudarea in curent alternativ unde polaritatea curentului se schimba de 50 de ori pe secunda, se asigura o cusatura sudata avand o patrundere si latime de valori medii.
La sudarea in curent alternativ se obtine o buna curatire a suprafetei de oxizi.
TEHNICA SUDARII
Pregatirea pentru sudare
O conditie esentiala pentru executarea unor suduri de calitate prin procedeul WIG este asigurarea in zona imbinarii a unor suprafete perfect curatate de oxizi, urme de ulei si alte impuritati. Aceasta se poate face prin procedee chimice (degresare) sau mecanice (sablare, prelucrari mecanice etc.)
Recomandari privind sudarea
Amorsarea arcului electric se face prin apropierea electrodului de piesa. La instalatiile de sudare care au generatoare de impulsuri de inalta frecventa (HF), amorsarea arcului se poate realiza prin apropierea electrodului de piesa, fara contact.
Dupa ce arcul electric a fost amorsat, pistoletul se mentine fix deasupra unui punct al imbinarii pana cand metalul piesei atinge temperatura de topire. Apoi prin descrierea unor cercuri mici, zona topita se va mari si incepe deplasarea pistoletului cu o viteza de avans convenabila