Cresterea eficientei sudurii conductelor in regim mig-mag

Enbridge păstrează siguranța și îmbunătățește productivitatea procesului de sudură cu 40 la sută, cu o schimbare de proces.

Enbridge a trecut de la sudura tradițională cu electrozi la procese avansate de sudare cu sârmă, pentru a îmbunătăți productivitatea.

Trecerea de la sudura tradițională cu electrozi la procese avansate de sudare cu sârmă

Când firma dumneavoastră transportă, generează și distribuie energie, este esențial să construiți și să întrețineți conducte prin care lucrurile să poată să circule permanent. Opriri inutile, productivitate pierdută și refaceri din cauza calității slabe a sudurii – toate au impact asupra profitului.

Lider global în infrastructura energetică, Enbridge Inc. exploatează cel mai lung și mai sofisticat sistem de transport de țiței și fluide. Cu 17.511 mile de conducte active, care furnizează în medie 2,8 milioane de barili de țiței în fiecare zi prin conductele nord-americane, Enbridge transportă 28 la sută din țițeiul produs în America de Nord.

Cu sediul în Calgary, Alberta, firma este lider și în colectarea, transportarea, prelucrarea și stocarea de gaze naturale, cu 34.410 mile de conducte de gaz. Enbridge este cel mai mare furnizor de servicii de distribuție de gaze naturale din Canada și deservește aproximativ 3,5 milioane de clienți de retail în Ontario, Quebec, New Brunswick și în statul New York, transportând aproximativ 20 la sută din gazele naturale consumate în Statele Unite.

Într-o exploatare atât de mare este esențială îmbunătățirea productivității și a eficienței, în condiții în care sunt menținute siguranța și calitatea. Sudura poate părea o mică parte din operațiuni, însă joacă un rol crucial în construirea, întreținerea și repararea conductelor de transmisie cu diametru mare. Identificarea elementelor de eficiență în operațiunea de sudură poate să ajute la îmbunătățirea productivității, economisind timp și bani.

Enbridge a introdus recent o schimbare în procesele de sudură folosite pentru reparații la conducte și îmbinări pe mai multe din șantierele sale, trecând de la sudura tradițională cu electrozi inveliti la procese avansate de sudură cu sârmă. Mișcarea a îmbunătățit semnificativ productivitatea, reducând cu 40 la sută timpul necesar operațiunilor de sudură, ceea ce a permis firmei Enbridge să respecte planificările și să realizeze mai multe proiecte de construcții, menținându-și, în același timp, standardele ridicate de siguranță.

Principalele provocări

Șantierele Enbridge necesită sudarea tuturor claselor standard de conducte și grosimi ale pereților, diametrele conductelor fiind între 20 și 42 inch. Sudurile cap la cap pentru a îmbina conductele se folosesc frecvent, pe lângă reparațiile conductelor cu diametre mari, necesare în teren.

Sudura de reparare în exploatare este o parte esențială a operațiunilor Enbridge în tot sistemul de conducte din SUA al firmei; firma utilizează până la 300 de sudori într-un sezon de construcții.

Firma are proceduri de sudură calificate, care sunt conforme cu cerințele ASME secțiunea IX și cu cerințele API-1104. Astfel, Enbridge are flexibilitatea de a efectua suduri pentru fabricare și reparații în exploatare în două țări.

Enbridge se mândrește cu faptul că folosește tehnologii noi pentru a asigura calitate și siguranță pe șantierele sale, iar operațiunile de sudură nu fac excepție de la aceasta. Lumea materialelor de țevi evoluează, astfel că nevoia de a folosi procese cu un nivel scăzut de hidrogen crește rapid și devine normă pentru multe companii.

Procesele de sudură cu sârmă nu erau folosite în mod tradițional de Enbridge pe teren, dar firma a considerat că o schimbare de proces ar putea să îmbunătățească productivitatea și să faciliteze conformarea cu planificări solicitante, respectând, în același timp, cerințele privind nivelul scăzut de hidrogen, esențiale în sudarea țevilor.

O trecere la sudura cu sârmă nu compromite siguranța

Pentru a fabrica în siguranță folosind aceste materiale de țevi și pentru a repara activele existente, Enbridge și-a dat seama că sudura cu sârmă este o opțiune gata de utilizare.

Deși sudura cu sârmă există de câteva decenii, utilizarea acesteia ca instrument principal în sudarea țevilor este relativ nouă. Enbridge a considerat că progresele tehnologice în domeniul sudurii cu sârmă justifică studiile și investițiile suplimentare ca opțiune viabilă pentru programele de sudură ale firmei.

Firma a trecut de la sudura cu electrozi la procese avansate de sudură cu sârmă la unele din operațiunile de reparații și îmbinări la conducte, folosind procese de sudură MIG in regim pulsat și procese cu depunere regulată de metal (RMD®) cu surse de curent XMT® 350 FieldPro™ și derulatoare inteligente de la Miller Electric Mfg. LLC.

Într-un proces MIG cu scurt circuit modificat cum este RMD, sistemul de sudură anticipează și controlează scurt circuitul și reduce curentul de sudură pentru a crea un transfer constant de metal. Transferul de metal controlat cu acuratețe asigură o depunere uniformă, astfel sudorului fiindu-i mai ușor să controleze baia de sudură. Procesele de sudură avansate precum sudura MIG in regim pulsat sau sudura MIG cu scurt circuit modificat sunt mai tolerante în ceea ce privește lungimea firului liber (stickout), astfel obținându-se un arc stabil, pe care sudorul îl poate controla mai ușor.

În alegerea sistemului de sudură pentru procesele cu sârmă, fiabilitatea și versatilitatea au fost considerații esențiale pentru Enbridge, deoarece adesea, proiectele au termene de finalizare solicitante și sunt realizate în medii dure. Firma a dorit echipamente care să permită sudorilor să producă suduri de calitate în mod consecvent. O altă prioritate a fost interfața ușor de utilizat, care să permită sudorilor să se concentreze pe sudat, în loc să își facă griji privind manipularea parametrilor sau reglarea aparatului pentru a obține rezultatele dorite. Atunci când sudorii se pot baza pe performanța echipamentelor lor, ei își pot concentra atenția pe realizarea în siguranță a unei suduri de calitate – atenția este concentrată pe siguranță și pe îndemânare.

Pentru a realiza trecerea, sudorii Enbridge selectați pentru calificare în procesele de sudură cu sârmă urmează un curs de o săptămână, care acoperă toate aspectele, de la întreținerea echipamentelor până la metalurgia sudurii. Folosind echipamente cu o interfață prietenoasă, Enbridge poate să aloce mai mult timp, în programul de formare, pentru aspectele legate de tehnica și metalurgia sudurii.

Pregătirea sudorilor este esențială pentru ca Enbridge să se asigure că, pe lângă ”ce”, sudorii cunosc ”de ce”-ul din spatele proceselor și potențialele probleme asociate cu acestea. Educarea și formarea corespunzătoare a sudorilor este esențială la adoptarea de procese și tehnologii noi, ajutând la eliminarea riscurilor asociate cu conversia înainte de folosirea proceselor noi pe șantier.

Reducerea timpului de sudură cu 40 la sută

Trecerea de la sudura cu electrozi inveliti la procese avansate de sudură cu sârmă, precum sudura MIG in regim pulsat și sudura RMD, a adus o îmbunătățire semnificativă a productivității pentru Enbridge — inclusiv o reducere cu 40 la sută a timpului de sudură în proiectele respective, dată fiind eficiența mai mare și vitezele de deplasare mai mari în procesele de sudare cu sârmă.

“Odată cu adăugarea sudurii cu sârmă la programul nostru de întreținere, planificările noastre au devenit mai flexibile, iar timpul de arc scade, standardele de siguranță fiind respectate în continuare”, a spus Jason Johnson, specialist în construcții la Enbridge. “Această eficiență ne-a permis să realizăm mai multe proiecte în decursul unui an.”

Enbridge a obținut această îmbunătățire a productivității fără a afecta calitatea sudurii.

“Cu programul nostru solid privind calitatea sudurii, nu am identificat diferențe semnificative în ceea ce privește refacerea sudurilor, față de aplicațiile tradiționale, cu electrozi inveliti”, a spus Johnson. “Astfel, programul de sudură prin alimentare cu sârmă al Enbridge este echivalent cu sudura tradițională, cu electrozi inveliti.”

Obținerea rezultatelor

Fiind lider în furnizarea de energie în America de Nord de peste 65 de ani, Enbridge știe cum să facă față provocărilor în continuă schimbare din domeniu. Materialele noi pentru țevi, planificările de proiecte solicitante și pregătirea de sudori capabili sunt câteva dintre principalele provocări cu care se confruntă domeniul în prezent.

O schimbare la nivelul proceselor de sudură și investirea în tehnologii noi poate ajuta companii precum Enbridge să își mărească productivitatea și eficiența pentru a face față acestor cerințe. Procesele de sudură mai productive, în care sudorilor le este mai ușor să producă suduri de calitate pot să ajute companiile să folosească la maxim avantajele forței de muncă existente, să termine proiectele mai repede și să respecte în continuare îndrumările privind siguranța.

“Enbridge s-a mândrit întotdeauna cu faptul că a căutat tehnologii noi pentru a asigura calitate și siguranță. Programul nostru de sudură nu face excepție de la aceasta”, a spus Johnson. “Cu schimbările rapide pe care le vedem în lumea materialelor de țevi, nevoia de a folosi procese cu un nivel scăzut de hidrogen a crescut. Sudura prin alimentare cu sârmă este o opțiune gata de utilizare.”

Pentru Enbridge, dovada o reprezintă rezultatele – cu o productivitate mult îmbunătățită, fără a sacrifica siguranța sau calitatea pe șantierele de la conducte.