Cresterea productivitatii sudurii in regim TIG

Constructor de nave își îmbunătățește productivitatea și calitatea cu aparate de sudură TIG

Un constructor de nave din Louisiana se bazează pe aparatele de sudură TIG Dynasty® 400 pentru a respecta termenele clienților și cerințele de calitate.

Abordarea lucrărilor dificile

Lider în construcția de nave și specializat în proiectarea și producția de nave, Metal Shark Boats nu se dă în lături de la lucrări dificile și diverse. Este o filosofie care a propulsat dezvoltarea firmei de la un atelier mic la un jucător major în domeniu.

Lansată cu peste treizeci de ani în urmă ca o mică afacere de familie care fabrica bărci de pescuit la comandă, tranziția la Metal Shark Boats a început în 2003, după ce firma a fost abordată pentru a produce nave de patrulă din aluminiu și nave de lucru pentru armată și poliție.

Folosindu-și reputația de producător de nave pentru armata SUA și pentru aliați din toată lumea, Metal Shark și-a extins obiectivele pentru a include operatori de stat, locali și comerciali pe o serie de piețe, inclusiv pompieri, organizații de aplicare a legii, nave de pasageri, nave pilot, ambarcațiuni de specialitate și ambarcațiuni de agrement. Acum, firma din Louisiana are peste 400 de angajați și aproape 1.000 de nave în funcțiune.

Deschiderea, în 2014, a celei de a doua facilități – un șantier naval în Franklin, Louisiana, cu acces direct la Golful Mexic – a ajutat compania să se dezvolte și mai mult, accesând și domeniul navelor de pasageri și al navelor mari, inclusiv feriboturi și ambarcațiuni de supraveghere. Acum, Metal Shark are capacitatea să construiască nave cu o lungime de până la 250 picioare.

“Continuăm să ne diversificăm afacerea, pentru a putea construi nave mai mari și mai capabile”, spune Lambrecht, vicepreședinte executiv la Metal Shark. “Deoarece capacitățile noastre sunt orientate pe inginerie, nu ne este teamă să abordăm orice lucrare care ne iese în cale. Putem să proiectăm și să construim orice dorește clientul.”

Orientată pe inginerie și cu o echipă internă mare de proiectare, compusă din arhitecți și ingineri navali, Metal Shark oferă un portofoliu complet de concepte proprii și capacitatea de a adapta fiecare din aceste concepte pentru a satisace o gamă largă de nevoi.

Pentru a aborda construcții sofisticate sau proiecte cu planificări riguroase, este nevoie de personalul potrivit și de echipamentele potrivite pentru a realiza produse finite de bună calitate. Metal Shark a investit recent în cinci aparate de sudură TIG Dynasty® 400 de la Miller Electric Mfg. LLC. Utilajele permit firmei să sudeze materiale mai groase fără încălzire prealabilă, economisind timp și îmbunătățind productivitatea și, în același timp, respectând cerințele stricte privind calitatea.

Cele mai bune dintre cele mai bune suduri

Șantierul naval al Metal Shark a fost proiectat pentru a facilita cele mai recente metodologii de producție în serie. Trei clădiri de asamblare separate permit desfășurarea lucrărilor de construcție la nave de până la 200 picioare lungime, indiferent de condițiile de vreme. Șantierul are și dane acoperite la apă adâncă, facilități de lansare cu macarale, peste 8000 de picioare pătrate de spațiu de birouri pentru personalul de inginerie, management de proiecte și administrare, precum și spațiu pentru depozitare și schelărie. Un nou transportor cu ridicare de 160 tone permite deplasarea navelor în șantier și la apă pentru lansare. Șantierul Metal Shark de la Franklin este unul din cele mai moderne și capabile șantiere navale de pe coasta Golfului.

Calitatea și satisfacerea nevoilor clienților sunt forțele care propulsează Metal Shark. Chiar și la lucrările cu termene de realizare solicitante, firma nu sacrifică standardele de calitate sau satisfacția clientului în favoarea vitezei.

“Întotdeauna suntem atenți la ce e mai bine pentru client, ce e mai bine pentru calitate”, spune Lambrecht.

Trecând de la o operațiune mică de producție de nave la un șantier naval, activitatea de sudură a devenit și mai importantă pentru Metal Shark. Era important să se formeze o forță de muncă formată din sudori capabili și să se aleagă echipamentele și procesele de sudură corecte pentru a le permite să producă suduri finite de calitate, care să respecte cerințele codurilor, ale inspecțiilor și ale clienților. Sudorii de la Metal Shark folosesc sudura TIG pe aluminiu și oțel inoxidabil pentru multe dintre construcțiile lor de nave.

“Avem nevoie de cele mai bune utilaje și de cele mai bune setări pentru a putea livra calitate la toate ambarcațiunile”, spune Blake Stovall, sudor TIG și supraveghetor la Șantierul Naval Franklin al firmei Metal Shark. “Calitatea și consecvența sunt foarte importante. Realizăm multe din caracteristicile principale ale ambarcațiunilor, care sunt la vedere, astfel că avem nevoie de cele mai bune suduri.”

Eliminarea necesității de a preîncălzi materialele

Producerea de suduri de calitate înseamnă folosirea de tehnologii și soluții de vârf în domeniul sudurii. De mai mulți ani, Metal Shark folosește echipamente de sudură Miller în operațiunile sale, inclusiv aparatele de sudură TIG Dynasty 350.

Decizia de a face pasul următor și de a investi în aparatele de sudură TIG Dynasty 400 a adus firmei un plus de flexibilitate și o capacitate de amperaj mai mare. Amperajul suplimentar al utilajelor asigură căldură la cerere pentru sudori, permițându-le să elimine etapa de preîncălzire la sudarea de materiale mai groase.

“Nu este nevoie să folosim preîncălzirea ca sursă de căldură înainte de a suda, datorită amperilor în plus pe care îi asigură utilajul 400”, spune Karl Prados, director general și inginer șef în sudură la Metal Shark Boats. “Timpul de pornire este redus la jumătate.”

Eliminarea procesului de preîncălzire permite firmei Metal Shark să economisească mult timp, iar sudorii pot să se concentreze mai mult pe sudură.

“Aceasta poate fi diferența între 30 de minute de preîncălzire și începerea imediată a operațiunii de sudare”, spune Stovall. “Pentru că sudăm pe grosimi foarte diferite, amperajul este destul de mare, așa că, dacă avem nevoie de căldură, o avem, nu este nevoie să facem curse în jurul utilajului.”

Modelarea arcului

Obținerea celor mai bune rezultate la sudarea aluminiului necesită capacitatea de a ajusta fin și de a controla arcul de sudură. Cu aparatele de sudură TIG Dynasty 400, sudorii de la Metal Shark pot să ajusteze cu ușurință caracteristicile arcului pentru diferite aplicații și tipuri de electrozi.

Controlul balansului permite reglarea îndepărtării de oxizi, esențială pentru crearea unor suduri de aluminiu de cea mai bună calitate. În plus, sudorii pot să folosească frecvența pentru a controla lățimea conului de arc și a avea un control mai bun al direcției arcului.

“Utilajele ne ajută la calitate, pentru că ne iese bine din prima”, spune Stovall. “Nu vrem să revenim și să facem reparații.”

O altă tehnologie ajută la menținerea curățeniei utilajelor și economisește timp, în același timp reducând zgomotul. Sistemul de răcire Fan-On-Demand™ de la sursele de curent pentru sudură funcționează doar atunci când este necesar. Comparați cu alte sisteme de răcire, care funcționează constant – chiar și atunci când sudorul nu sudează, ceea ce înseamnă că ventilatoarele sistemului atrag permanent particule de praf, mizerie și contaminanți în interiorul utilajului.

“Avem foarte mult praf și nisip în atmosferă”, spune Stovall. “Ne ajută să menținem curățenia utilajului, pentru că nu este în funcțiune permanent.”

Caracteristica Cooler-on-Demand™ în combinație cu ventilatorul 3,5 Coolmate™ aduce un plus de flexibilitate și de curățenie, în același timp reducând zgomotul; tehnologia se conectează la o priză integrată dedicată de 120 volți pentru a se alimenta. Un întrerupător de curent de pe utilaj activează priza, pentru a evita avariile la utilizarea unei torte cu răcire cu lichid, iar caracteristica Cooler-on-Demand pune în funcțiune sistemul auxiliar de răcire numai când este necesar. Această funcție reduce zgomotul și nivelul de particule contaminante din aer atrase de ventilator și, în același timp, contribuie la reducerea consumului de energie.

Echipamentele potrivite pentru suduri de calitate

Instruirea sudorilor să folosească noile utilaje a fost o tranziție simplă pentru Metal Shark. Interfața ușor de utilizat asigură un control intuitiv, iar memoria de programe are nouă memorii de programe independente, care păstrează și salvează parametrii operatorului.

“Utilajele Dynasty 400 sunt atât de prietenoase cu utilizatorul. Instruirea este mai ușoară și este mai simplu să obții o sudură de calitate”, spune Prados. “După 20 de ani în domeniul sudurii, n-am găsit un utilaj care să sudeze la fel de bine ca Dynasty. Calitatea este mai bună decât la orice alt utilaj pe care l-am încercat.”

Alegerea utilajelor potrivite ajută sudorii de la Metal Shark să producă suduri de calitate și să îndeplinească cerințele clienților – factori care au fost esențiali pentru dezvoltarea și succesul firmei.

“Colaborarea cu Miller pentru toate aceste lucruri a fost esențială pentru succesul nostru”, spune Lambrecht.